Beeldend Deventer (1998)


Henk J. van Baalen & H.J.M. Oltheten
Image

Vele jaren hebben wij door de stad gelopen met het idee dat we nu alles wel gezien hadden. We dronken de sfeer in, vertelden iedereen die het horen wilde over al het schoons dat Deventer te bieden had en dachten, een beetje zelfgenoegzaam, dat aan ons kennisarsenaal niet zo veel meer toegevoegd kon worden. Dit bleek een misverstand.

Toen eenmaal het idee gerezen was om een inventarisatie te maken van alles wat de Deventer binnenstad zo expressief maakt en onze wandeltochten meer gingen lijken op speurtochten, werd al snel duidelijk dat in vele hoeken en gaten allerlei fraais te vinden was dat tot dusver aan onze aandacht was ontsnapt. Beeldend Deventer was geboren.
Het begrip beeldend hebben we met opzet ruim opgevat; er is uiteindelijk veel dat tot de verbeelding spreekt: gevelstenen, snijramen, uithangborden, beeldhouwwerk, siersmeedwerk, stoepen, etc. etc.

Veel kunstenaars hebben heel vroeger maar ook recentelijk hun bijdrage geleverd aan de unieke expressiviteit van Deventer. Achter in het boek zijn korte biografieën opgenomen van allen die hun scheppende kracht in meer of mindere mate aan Deventer hebben gewijd en die wij nog konden traceren.
De talrijke foto's in dit boek zullen hopelijk ook u ertoe aanzetten een speurder.

Terug naar het overzicht (of lijstweergave)