Hier woonde... - Een wandeling langs woonhuizen van Deventer literatoren (2011)


samenstelling H.J. van Baalen & Jos Paardekooper
Image

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw kende Deventer een bloeiende literaire vereniging. Na een periode van groot enthousiasme, boeiende bijeenkomsten en fraaie publicaties brak echter een periode van stilte aan.
Vol energie en met liefde voor het lezen werd in 2005 het initiatief voor een nieuwe literaire vereniging genomen. Dit heeft geleid tot de oprichting van de Vereniging Deventer Literair, die zich onderscheidt door de grote aandacht voor goede auteurs samen met de gezelligheid van het bijeenkomen. Wat als een klein initiatief begon, is uitgegroeid tot een enthousiaste bloeiende vereniging met bijna 400 leden, met jaarlijks zo'n acht bijeenkomsten variërend van lezingen of filmvertoningen tot een combinatie van literatuur en muziek.

Ter viering van dit lustrum werd in 2010 het idee geboren een wandelroute te organiseren langs een aantal panden waar literatoren hebben gewoond. Juist om als vereniging iets cadeau te geven aan de stad en haar bezoekers. Op de panden zijn nu messingbordjes aangebracht voorzien van naam, geboorte- en sterfjaar van de literatoren. Bij een dergelijke wandelroute hoort ook een literaire gids met een korte biografie van elke auteur, een foto van de locatie en een kort fragment. Met deze gids verwachten wij dat u als lezer wandelend door ons mooie historische centrum extra zult genieten van de rijke Deventer literaire cultuur en historie.

Terug naar het overzicht (of lijstweergave)