Oud Deventer in foto (1982)


samenstelling Henk J. van Baalen
Image

Deventer is een stad met een boeiend verleden. Men hoeft geen kenner te zijn om dat te kunnen ontdekken, want de bewijzen ervan zijn talrijk. Een wandeling door onze stad laat zien hoe de mens in de loop der jaren leefde, woonde en werkte. Veel is verwoest, gesloopt en soms geheel in de vergetelheid geraakt.
De samensteller van dit boek heeft getracht d.m.v. 152 foto's en ansichten fragmenten van de negentiende en twintigste-eeuwse geschiedenis van Deventer te beschrijven. Hij wilde daarbij o.a. letten op bouwkundige en sociale aspecten. Er zijn unieke foto's opgenomen van stadsuitbreidingen, voetbalclubs, lang geleden verdwenen panden, maar ook uit het vrij recente verleden zijn afbeeldingen verzameld die illustreren hoe snel de veranderingen geschieden.

De waarde van het boek is dan ook niet slechts gelegen in het bieden van kijk- en leesgenot, maar evenzeer in het opsporen en openbaar maken van foto's die meest in schoenendozen van particuliere bezitters bewaard worden. Moge de lezer met interesse vele uren in dit boek lezen en tot de conclusie komen dat Deventer een prachtige stad was en is.

Terug naar het overzicht (of lijstweergave)