Deventer en zijn schilders (19e en 20e eeuw) (Herziene uitgave 2007)


H.J. van Baalen
Image

Al in 1800 bestond in Deventer een tekenschool die in 1819 een deftiger naam kreeg en de basis werd voor het artistieke klimaat in de IJsselstad in het begin van onze eeuw. De uitgave Deventer en zijn schilders bewijst dat het klimaat gunstig was en het artistieke peil ver boven provinciaal niveau uitstak. De meeste aandacht gaat in het boek uit naar de handwerksman-kunstenaar, voortgebracht door de tekenschool.

Het boek gegroepeerd de kunstenaars rond families, zoals Korteling en Bokhorst; aparte hoofdstukken zijn ingeruimd voor de schilders van de Deventer Tapijtfabriek en voor de meest omstreden kunstenaar voor de stad: Han van Meegeren. Aldus Elzevier Magazine is het boek mede door de uitgebreide biografischegegevens en uitstekende afbeeldingen een goede aanvulling op de Nederlandse kunstdocumentatie.

De eerste druk van Deventer en zijn schilders uit 1979 en de herziene herdruk uit 1997 kenden beide een groot succes, maar waren al lange tijd niet meer verkrijgbaar in de boekhandel. In deze gebonden herdruk is veel beeldmateriaal van acht nieuwe schilders toegevoegd en zijn er overwegend andere schilderijen, aquarellen en tekeningen gebruikt waarvan het meeste illustratiemateriaal in kleur is gedrukt.

Editie 2007
De eerste druk van Deventer en zijn schilders uit 1979 en de herziene herdruk uit 1997 kenden beide een groot succes, maar waren al lange tijd niet meer verkrijgbaar in de boekhandel. In de gebonden herdruk uit 2002 is veel beeldmateriaal van acht nieuwe schilders toegevoegd en zijn overwegend andere schilderijen, aquarellen en tekeningen gebruikt waarvan het meeste illustratiemateriaal in kleur is gedrukt. Omdat de belangstelling onverminderd groot bleef is deze vierde druk uitgegeven. Hierbij is het register verbeterd en zijn kleine verbeteringen c.q. correcties toegepast.

Terug naar het overzicht (of lijstweergave)