Deventer Vertellingen "Op Weg Naar De Soos" - Oud en Nieuw (2019)


door H.J. van Baalen
Image

Over Deventer is en wordt veel geschreven: de stad heeft nu eenmaal een rijke geschiedenis die het waard is om te worden vastgelegd.In 1992 begon Henk van Baalen, in de rol van alter ego Hendrik van de Molen, verhalen te schrijven waarvan hij wandelend door Deventer of fietsend door de omgeving op luchtige wijze verslag deed. Tot 2019 werden de meeste verhalen geschreven voor het blad 'De Heraut' van sociïteit De Hereeniging en verzameld in vier verhalen bundels met de titel 'Op Weg naar De Soos' deel 1 t/m 4. Inmiddels zijn alle vier de bundels al jaren uitverkocht.

Nu Henk van Baalen de gedenkwaardige leeftijd van 75 heeft bereikt, leek het hem en vele vrienden en liefhebbers een goed plan om ter gelegenheid hiervan een selectie van deze verhalen uit te brengen. Maar selecteren bleek heel lastig, want menig gebeurtenis was het waard om voor geschiedschrijving te bewaren, en zelf Henk merkte op dat hij er al een aantal was vergeten: het is immers een kroniek. Alle verhalen in dit tijdsbeeld zijn met een zeker luchtigheid geschreven, maar ook filosofisch getinte overpeinzingen ontbreken niet.

De nieuwe bundel Deventer Vertellingen - Op Weg Naar De Soos - Oud en Nieuw bevat alle verhalen uit de voorgaande bundels aangevuld met enige nieuwe verhalen. Zoveel mogelijk is geprobeerd om met nieuw fotowerk het boek nog aantrekkelijker te maken, want woord en beeld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verhalen schrijven van 1992 tot 2019 betekent soms een herhaling van personen (de legendarische visser Doedeltje) of gebeurtenissen (Dickensfestijn, Boekenmarkt) maar altijd in een ander perspectief zoals ook bij de begraafplaatsen. De hoofstukken in deze kroniek dient men niet achter elkaar te lezen, maar beter is een of twee verhalen per keer.

Terug naar het overzicht (of lijstweergave)