Echte stokvis - Sagen en legenden met een wandeling door Deventer en een fietstocht door de omgeving (2000)


Henk J. van Baalen & Clemens Hogenstijn
Image

Wie een echte stokvis wil zien moet naar Deventer gaan. Niet dat zo'n dier daar in de IJssel zwemt, ze bestaan alleen op het droge. Wie het begrip letterlijk wil nemen, gaat naar de vishandel. Daar treft hij gedroogde kabeljauw, geconserveerd dankzij een eeuwenoud procédé en daarom lang houdbaar. Neemt men het begrip 'stokvis' wat minder letterlijk, dan is die vis overal in Deventer te vinden. Een stokvis is namenlijk een echte Deventenaar.

De stad Deventer wordt op velerlei wijzen gekarakteriseerd: als stad van koek en boek, van handel en nijverheid, van cultuur en onderwijs. Het is de stad van Geert Grote en de Moderne Devotie en een Hanzestad aan de IJssel. Al die benamingen weerspiegelen een aspect van de lange en rijke geschiedenis die zich over een periode van meer dan twaalf eeuwen uitstrekt. Deventer behoort immers tot de oudste middeleeuwse steden van de Noordelijke Nederlanden.

Die rijke geschiedenis heeft niet alleen geleid tot een prachtige binnenstad, maar ook tot allerlei sagen en legenden die zich in die binnenstad afspeelden. Het idee van deze publicatie is ontwikkeld door Kunst & Cultuur Overijssel in het kader van een sagenproject voor scholen. De initiatiefnemers en de auteurs wensen u een plezierige en informatieve wandeling door Deventer en een niet minder aangename fietstocht door het Sallandse platteland. En mocht u niet kunnen of willen wandelen of fietsen, lees dan de verhalen in uw leunstoel, kijk naar de vele afbeeldingen: prenten en oude en nieuwe foto's. Zij hopen dat u geniet en dat u terugkomt. Op zoek naar een echte stokvis.

Terug naar het overzicht (of lijstweergave)