Webdesign: Eric A. Slim

Nieuws

3 november 2019:
Deventer Vertellingen "Oud en Nieuw" is het laatste boek van Henk van Baalen

Na bijna veertig boeken van zijn hand, stopt Henk van Baalen uit Deventer met het schrijven van boeken. Deze mededeling komt hem in zijn omgeving op ongelovige blikken te staan, maar de Deventenaar is bloedserieus. "Het is mooi geweest."


Is Deventer Vertellingen echt uw laatste boek?
"In principe wel. Ik ben vrijdag 1 november 75 jaar geworden. Er zijn nog zoveel dingen waar ik ook belangstelling voor heb, maar waar ik door het schrijven te weinig tijd voor neem. Ook zijn er nog twee schattige kleinkinderen waar ik meer van wil genieten. Ik leeft niet alleen om te schrijven."

U bent dus niet bang dat u het schrijven gaat missen straks?
"Helemaal stoppen met schrijven zal wel niet gebeuren. Af en toe zal ik misschien best een bijdrage leveren, maar ik ga geen boek meer schrijven van ruim 300 pagina's. Daar gaat veel tijd in zitten en het levert ook de nodige stress op. Het is mooi geweest, vind ik."

Stopt u op uw hoogtepunt?
"Ik ben wel erg trots op dit laatste boek, al is dat misschien raar om zelf te zeggen. Er zit een beetje in wie ik ben en hoe ik geniet. Voor mezelf vind ik dit een prachtige finale."

Het is uw beste boek?
"Nou nee. Ik denk dat mijn bijdrage over de Joodse geschiedenis van Deventer en omstreken ongelooflijk belangrijk is en steeds meer wordt gewaardeerd. En twee jaar geleden heb ik geschreven over de openbare kunst in Deventer. Daar mag ik trots op zijn. Iemand moet het vastleggen hè."

En nu dus alle tijd om te genieten?
"Absoluut. Anderhalf jaar geleden heb ik endeldarmkanker gehad en ben ik goed ziek geweest. Ik ben waarschijnlijk weer helemaal genezen, maar zoiets zet wel aan tot relativeren. Ik ben dankbaar. Zoals gezegd: er is meer in het leven dan schrijven. Ik hoop dat ik nog lang mag genieten van deze geleende tijd."

Deventer Vertellingen - Op Weg Naar De Soos - Oud en Nieuw is zondag 3 november gepresenteerd en ligt vanaf nu voor €24,50 in de boekwinkels.

© Artikel uit de De Stentor Deventer editie van 3 november 2019 | tekst Yang Yang Chiu


24 november 2017:
Beeldschoon Deventer

Deventer met haar rijke geschiedenis van 1250 jaar wordt vaak gekarakteriseerd als stad van boek en koek, van handel en nijverheid en van onderwijs en cultuur.

Eén van de facetten van die cultuur is de verfraaiing van de stad door middel van gevelstenen, snijramen, beeldhouwwerk, uithangborden, siersmeedwerk, muurreclames, reliëfs en vaak op artistieke wijze weergegeven namen op panden. In 1998 (eerste druk) en in 1999 (tweede druk) verscheen Beeldend Deventer waarin al dat schoons beschreven werd met honderden foto's.

Thans, 2017, blijkt dat er helaas veel fraais verdwenen, maar gelukkig ook bij gekomen is. Het werd tijd voor een nieuwe inventarisatie waarbij niet alleen de binnenstad, maar ook de buitenwijken met soms verrassend veel ornamentiek in ruime zin, aandacht heeft gekregen in Beeldschoon Deventer. Het was echter een trieste constatering bij de speurtocht door de oude Hanzestad Deventer dat er zoveel kunstwerken zijn vernield, gestolen of door de tand des tijds zijn aangetast. Natuurlijk is kunst niet voor de eeuwigheid, maar waakzaamheid is in de toekomst geboden waarbij het Kunstenlab een prominente adviserende rol zou kunnen spelen. Zo zou de Deventer kunst in al haar uitingen nog eens 1250 jaar veilig gesteld kunnen worden.

Het goede voorbeeld is gegeven door Elizen Vastgoed uit Twello door een ingrijpende herontwikkeling en restauratie van de voormalige V&D panden te realiseren. Dit heeft de kop van de Brink meer allure en stijl gegeven op deze markante locatie in het hart van het centrale winkelgebied, een nieuw sieraad voor de Deventer binnenstad.


Nog net voor de definitieve samenstelling van het boek Beeldschoon Deventer 1250 jaar, kon ik de prachtige beelden van een Broeder en Zuster van het Gemene Leven bij het Geert Grote Huis opnemen. In de Vetkampstraat bij het stadion van Go Ahead Eagles, de Adelaarshorst, zal zeer waarschijnlijk in 2018 het standbeeld onthuld worden van de legendarische keeper Leo Halle. De precieze locatie is nog niet bekend, maar niettemin is besloten het beeld in Beeldschoon Deventer te plaatsen. Dat geldt ook voor het beeld van de Angelsaksische evangelieprediker Lebuinus die het christendom kwam brengen in het land van de heidense Saksers en in 768 een houten kerkje stichtte ter hoogte van het huidige Grote Kerkhof. Nabij het IJsselhotel zal vermoedelijk het beeld van Lebuinus in de nabije toekomst gesitueerd worden. Ook dit beeld is opgenomen in deze jubileumuitgave vanwege de festiviteiten van 1250 jaar D eventer in 2018.

Als auteur van het boek hoop ik dat u als lezer uitgenodigd wordt om de schoonheid ook met eigen ogen te gaan bekijken en bij die speurtocht omhoog te kijken, maar ook naar beneden, want in Deventer moet je op alles verdacht zijn.

Grote dank bij de samenstelling van Beeldschoon Deventer ben ik verschuldigd aan fotograaf Rob Brendel wiens fraaie foto's het oog strelen, aan Marcel Nijendijk die met heel veel toewijding op hedendaagse wijze Beeldschoon Deventer prachtig heeft vormgegeven.

Ik wens u heel veel lees- en kijkplezier. De speurtocht naar al het moois in Deventer was een enorme klus, maar het voelde al die tijd als een groot voorrecht dit boek voor Deventer te mogen maken.


15 november 2015:
Dèventers Idioom

Streektaal is de taal van het hart! Deventer behoort tot de steden waar het meest in de streektaal wordt gesproken. Reeds in 1896, 1936 en 1986 verschenen er woordenboeken van het Deventers. In 1993 verscheen het standaardwerk over de grammatica van het Deventer dialect door G.W. Kuijk. Het ontbrak echter aan een eenvoudige lijst van woorden, waarin men kan lezen wat de woorden in het Deventers in zinsverband betekenen.

Daarom is er nu het boek: Dèventers Idioom, een alfabetische lieste van Nedersaksische woorden in zinsverband is ene hele nieje opzet van een woordenlieste oaver het Dèventers. Dissen gef nieet wee töt watveur woordsoort de woorden heurt, möör teunt het gebruuk van de woorden in zinsverband.

Samengesteld deur Gerrit W. Kuijk (1927), dialecticus van het Dèventers, em Henk J. van Baalen (1944), vergangentiedschriever van Dèventer.

Dit boek vult deze leemte en kan gebuikt worden als naslagwerk of om je kennis van het Deventers mee op te halen of te verrijken, opdat men niet zegt dat je "dummelig" (dummelig: seniel, kinds - "Ik bin wel doof, möör nieet dummelig", zei mien moder altied) bent.

Dèventers Idioom is geïllustreerd met afbeeldingen van straten in Deventer. Het is een boek voor iedereen, niet alleen voor de taal-die-hards!

Het eerste exemplaar van Dèventers Idioom is op zaterdag 14 november 2015 om 13.30 uur aangeboden aan de burgemeester van Deventer, ir. A.P. Heidema, bij boekhandel Praamstra (Keizerstraat 2) te Deventer.

Klik hier voor een foto impressie van de boekpresentatie.


22 mei 2014:
Uitreiking eerste exemplaar boek over de Boreelkazerne

Deventer schrijver Henk van Baalen raakt niet uitgeschreven over zijn geboortestad. Zijn nieuwste boek "De Boreel, van kazerne tot inspiratiebron" brengt de militaire geschiedenis van de garnizoenstad aan de IJssel in beeld.

Het heeft zes jaar geduurt voordat de Boreel voltooid is en het boek nu eindelijk kan worden uitgebracht. Het boek beschrijft de rijke militaire historie van de huzaren van Boreel en de restauratie van de kazerne en het kazernegebied. De prachtige oude en nieuwe foto's illustreren een bijzonder stuk geschiedenis van Deventer.

Het eerste exemplaar van het boek is woensdag 21 mei om 16 uur met enig militair ceremonieel op het voorplein van de Boreelkazerne uitgereikt aan luitenant generaal R.R. Reitsma van de huzaren van de Boreel. Hierbij excerceerde een mini-regiment van vier huzaren met getrokken sabel waarbij het boek aan de luitenant generaal werdt overhandigd.


Het boek is vanaf deze week verkrijgbaar in de Deventer boekhandels.

Hieronder ziet u enige foto's van de presentatie.
Zie ook het intervieuw dat Henk heeft gegeven voor DRTV via deze link4 augustus 2013 :
Nieuw verschenen boek "Ontdek Deventer in 3 Wandelingen"

Op zondag 4 augustus a.s. tijdens de boekenmarkt verscheen een nieuwe wandelgids door Deventer (Bergkwartier, Noordenbergkwartier en Raambuurt) van de Deventer publicist Henk J. van Baalen.

Het boek is vanaf nu verkrijgbaar in de Deventer boekhandels.


23 maart 2013 :
Stadswandeling Hand in Hand

Vanmiddag vind de De Hand in Hand stadswandeling in de binnenstad van Deventer plaats. Deze wandeling is een initiatief van de Werkgroep Homo Beleid van de Gemeente Deventer. De standwandeling wordt gegeven door Henk van Baalen, in Deventer bekend als trouwambtenaar en gids, en van zijn vele boeken over Deventer.

Voor heel veel stellen is hand in hand lopen over straat een heel vanzelfsprekend onderdeel van hun relatie. Samen het gevoel van verbondenheid ervaren in een moment van gelukkig zijn.
Helaas is niet voor iedereen dit zo vanzelfsprekend. Veel homoseksuelen hebben moeite om de genegenheid in hun relatie op straat te uiten. Zij vrezen afkeurende blikken van onbegrip door omstanders. Of erger nog, agressie en fysiek geweld.

Deelnemende homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (afgekort: LGBT'ers) kunnen zich door deze wandeling gesteund voelen om hand in hand te lopen.
Voor deelnemende hetero's is het een gelegenheid solidariteit te betonen aan LGBT'ers.

Samen creëren we een inspirerende gelegenheid om de weerstand voor het onbekende te overwinnen. En zo maken we een statement naar de samenleving voor meer acceptatie en begrip voor de universele behoeften en rechten van LGBT'ers.

Deelname aan de wandeling is gratis. De start van de wandeling is om 14:00 uur vanaf cafe Face It (tegenover cafe de Heks). Na afloop worden de deelnemers er om 16:00 uur een hapje en een drankje aangeboden in cafe Face It.

Voor meer informatie zie https://www.facebook.com/handinhand.deventer


februari 2012 :
Nieuw verschenen boek "Wie wat bewaart, die hééft wat

© 2012  N.V. Bergkwartier

In opdracht van NV Bergkwartier is er een film en een boek verschenen van de hand van Henk van Mierlo over het behoud van historisch Deventer.

De film en het boek 'Wie wat bewaart, die hééft wat' laten u het resultaat zien van het jarenlang aankopen van afbraakpanden in de stad door NV Bergkwartier, die vervolgens zijn gerestaureerd en van nieuwe functie zijn voorzien.

Film en boek stellen 'de mannen van de NV Bergkwartier' aan u voor. Eigenzinnige types, markante persoonlijkheden, met hun eigenwijze visies over het behoud van historisch Deventer. Karel van de Graaf blikt terug en kijkt vooruit met Mark-Jan Ahne, Fons Asselbergs, Bernard Assink, Henk van Baalen, Jo Coenen, Jos Debeij, Peter Dullaert, Gerrit Eggink, Evert-Jan Eggink, Andries Heidema, Clemens Hogenstijn, Martin Kleine Schaars, Hein te Riele en Jan Strik. Film en boek laten u het resultaat van dit alles zien, wat er terecht is gekomen van al die plannen en dromen. Aan de hand van Karel van de Graaf reist u door de tijd, van Middeleeuws Deventer naar het Deventer van vandaag, van toen naar nu.

Henk van Mierlo is een ervaren cineast en fotograaf die tal van films en foto's heeft gemaakt voor gerenommeerde bedrijven en instellingen. Hij is daarvoor 164 keer gelauwerd met nationale en internationale prijzen. Van Mierlo produceerde de film met medewerking van Apex.

Het boek, met de film op DVD achterin, is voor € 24,95 te koop.augustus 2011 :
Nieuw verschenen boek "Hier woonde..."

Ter viering van het lustrum van de Vereniging Deventer Literiar is het idee geboren een wandelroute te organiseren langs een aantal panden waar literatoren hebben gewoond. Bij een dergelijke wandelroute hoort ook een literaire gids met een korte biografie van elke auteur, een foto van de locatie en een kort fragment. Deze gids, genaamd "Hier woonde..., een wandeling langs woonhuizen van Deventer literatoren" is zojuist verschenen. Hiermee verwachten wij dat u als lezer wandelend door ons mooie historische centrum extra zult genieten van de rijke Deventer literaire cultuur en historie.

oktober 2010 :
Promotiefilmpje van Henk J. van Baalen


Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS) Henk van Baalen stelt zich voor.

30 oktober 2009 :
'Op Weg Naar De Soos deel 4' is verschenen

In enkele succesvolle bundels hebben de geïnterresseerden al kennis kunnen nemen van de observaties en wederwaardigheden van Hendrik van de Molen. Nu is het vierde deel van de serie verschenen, waain hij opnieuw rondzwerft door stad en ommelanden. En in tegenstelling tot de drie eerdere delen is deze bundel geheel in kleur uitgegeven

Op Weg naar De Soos deel 4 bevat 20 Deventer verhalen van de hand van Henk J. van Baalen. De verhalen worden geïllustreerd met 219 afbeeldingen waarvan ruim 200 kleurenfoto's gemaakt door Eric A. Slim, die tevens verantwoordelijk is voor de vormgeving van het boek.

Het boek is donderdag 29 oktober voor het eerst gepresenteerd in Herensocieteit De Hereniging. vanaf vrijdag 30 oktober is deze verkrijgbaar in de Deventer boekhandels.
De prijs bedraagt € 19,90.28 oktober 2009 :
'Elke dag weer genieten

Vandaag is een leuk artikel in de Deventer Post verschenen waarin Henk verteld over de nieuwe uitgave van Op Weg naar De Soos.6 november 2008 :
Voorbereidingen 'Op Weg Naar De Soos deel 4'

Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe deel in de populaire 'Op Weg Naar De Soos' serie. Het is al weer 10 jaar geleden dat deel 3 is verschenen. De reeks bevat verhalen, eerder verschenen in "De Heraut" (het orgaan van sociëteit "De Hereeniging"), waarin Hendrik van de Molen al dwalend door Deventer zijn observaties verwoord.

Voor deze nieuwe uitgave heeft Henk de hulp ingeroepen van Eric Slim om de verhalen te illustreren met nieuw fotomateriaal. Momenteel worden er dan ook lustig foto's geschoten in en rond Deventer om de verhalen kracht bij te zetten. Als voorproefje op deze foto's kunt u alvast een kijkje gaan nemen op www.kijkopdeventer.nl.


8 maart 2008 :
Uit de Stentor: Menselijke verhalen in bijzonder boek

door door René Nijland.
DEVENTER - Geen kwaad woord over de Driebergenbuurt, een typische arbeiderswijk buiten de stadsgrachten die zeker de laatste decennia met een flink imagoprobeem te kampen had.

Gezellig en gemoedelijk was het er wel, zeker de eerste veertig, vijftig jaar na het ontstaan, direct na de Eerste Wereldoorlog. "Er woonden goede, rustige mensen. Goede buren met wie je een band had, kon samenleven" , zegt de 76-jarige Mieke van der Meij. In 1965 trad ze in het huwelijk met molenaar Gerard Kreeftenberg. De molen stond aan de Klinkenbeltsweg. Boven kon je over de hele wijk uitkijken. "De mensen werden toen nog per week betaald. Op vrijdagavond keken we uit over de Molenwijk en zagen we hoe het weekloon in één avond werd opgezopen."

Van die oude Driebergenbuurt en Molenwijk is bijna geen baksteen terug te vinden: een kleurrijke buurt is de afgelopen vijf, zes jaar door de herstructurering verrezen. De historie van dit markante stuk Deventer komt echter indrukwekkend tot leven via authentieke, menselijke verhalen van (oud-)buurtbewoners. Kroniekschrijvers Henk van Baalen en Geert Poorthuis namen daarvoor vorig jaar in totaal zestien interviews af. In het 112 pagina's tellende boek dat zij op verzoek van woningbouwvereniging Rentree samenstelden zijn het pareltjes tussen fraaie archiefkiekjes die in een enkel geval nog nooit zijn gepubliceerd. Actuele foto's en artist impressions completeren het geheel.

Van Baalen en Poorthuis kijken tevreden op die 'vergaarperiode' terug. "Iedereen was heel hulpvaardig. Het heeft prachtige oral-history opgeleverd." Het kostte de twee niet veel tijd om de juiste mensen te vinden. De een wist vaak weer ander. Ook Rentree heeft enorm meegeholpen. Bovendien kent Henk ontzettend veel mensen", stelt Poorthuis. "Ach, Deventer is niet zo groot", relativeert Van Baalen. Toen de Driebergenbuurt werd gebouwd, stelde de stad qua omvang nóg veel minder voor. In het boek zijn foto's van kale vlaktes te vinden die nu helemaal zijn volgebouwd.

Bijna honderd jaar is er in Driebergenbuurt geleefd, gewerkt, geboren en gestorven, stellen de schrijvers. "Te belangrijk om er niets mee te doen." In het oog springen opgetekende herinneringen als die van Annie Koers. Haar man trok met paard en groentewagen door de Deventer wijken. Aan het Bijltje dreven ze tot 1981 een groente- en fruithandel. "Er zijn nog klanten waar we nu nog geld van krijgen. Halil Kara kreeg van Rentree een nieuw, ruim en vooral licht huis, maar mist zijn gesloopte woning met voortuin. "Je kon er in de zomer je stoel buiten zetten. We zien de andere mensen in de wijk niet meer." In 1969 kwam hij van Turkije naar de Drebergenbuurt. Jacob en Gerritjen Verwer bewonen nu ook een nieuwbouwhuis in 'de Driebergen'. Ze vertrokken in de jaren zeventig, toen de Molenwijk werd gesloopt, naar de Worp. Uit een soort heimwee keerden ze binnen een half jaar terug naar de Roelofbeldstraat, naar familie en vrienden. "Het was een olde keet maar wie hebt d'r goed egeten en goed edronken."


8 maart 2008 :
Uit de Stentor: Historisch publicist schier onvermoeibaar

DEVENTER - Historisch publicist Henk van Baalen (63) is schier onvermoeibaar.

Met het boekwerk over de Driebergenbuurt heeft hij ruim twintig titels op zijn naam staan. Alle boeken van de oud-docent Nederlands en geschiedenis handelen over de stad Deventer. Voor 'Van noodwijk tot Engels drop', zocht hij contact met oud-journalist, docent Nederlands en antiquaar Geert Poorthuis (52). Vanwege de complexiteit van het gebied, vermeldt het voorwoord van het boek. "Ik vond het een mooie, maar enorme klus om het alleen te doen. Ik denk dat het boek door onze samenwerking aan kwaliteit heeft gewonnen", zegt Van Baalen. "Je kunt elkaar scherp houden en aanvullen", stelt Poorthuis, die nu drie publicaties op zijn naam heeft staan. Over het resultaat van hun geschiedkundige en journalistieke inspanningen zijn de twee tevreden. "Het is voor iedereen een aantrekkelijk en veelzijdig boek geworden met oral-history, archeologie, feitelijkheden en beeldmateriaal."


22 februari 2008 :
Uit de Stentor: Leerlingen groep 3 stappen in Deventer in huwelijksbootje


DEVENTER - Het stadhuis in Deventer was donderdagmorgen het decor van een wel héél bijzondere bruiloft. Voor trouwambtenaar Henk van Baalen beloofden leerlingen van groep 3 van basisschool de Wizard elkaar eeuwige trouw. Marit Flokstra (7) en Kyan Hartskeerl (6) bezegelden in een volle Landshuiszaal, met ook ouders, opa's en oma's , hun liefde voor elkaar met een ring en een krabbel.

Dat deden ook hun klasgenootjes Stefan Sprakel (7) en Ilse Rozing (6). Uiteraard volgde er een liefdevolle zoen.
De 'trouwerij' is een initiatief van lerares Bernadette Zwiers van groep 3. Zij constateerde dat haar leerlingen wél heel innig verliefd waren, elkaar op school maar niet uit het oog verloren. Voor de gein zei ze toen dat ze maar moesten trouwen. Van het een kwam het ander. "Dat kunnen we weleens echt doen'', dacht Zwiers.

De gemeente reageerde enthousiast op het ludieke idee de paartjes te 'huwen', met alle toeters en bellen zoals ook in het echt gebeurt.

Het gebeuren heeft ook een educatief karakter, vertelt Zwiers. Deze week stond in de groep het thema 'trouwen' centraal. "Zo'n bruiloft, net echt, is natuurlijk mooi. Dan spreekt het onderwerp helemaal erg aan. En het is ook gewoon hartstikke leuk.''


6 augustus 2007 :
Uit de Stentor: Allerlei waarheden vormen 'valsche' historie

door door Nicolai Lensen
DEVENTER - De heilige Lebuïnus zelf komt aan het woord en ook de grote Erasmus. In De valsche geschiedenis van het Grote Kerkhof komen allerlei waarheden op tafel.

Zaterdagavond werd het boekje gepresenteerd, waarin een flink aantal gerenommeerde Deventer auteurs in korte verhalen hun eigen visie geven op historie van het Grote Kerkhof. De uitgave is een vervolg op het succesvolle De valsche geschiedenis van Deventer. Uiteindelijk was het Alexander Hegius zelf, de rector van de middeleeuwse Latijnse School, die aan de voet van de Lebuïnustoren het eerste exemplaar overhandigde aan Charles Boissevain, de directeur van de Deventer Museum. "Een vod", vond Hegius, maar daar was Boissevain het niet mee eens. Volgens hem bestaat een juiste geschiedenis niet. "Geschiedenis is de interpretatie van bepaalde bronnen door historici", zei de museumdirecteur, die fijntjes aanhaalde dat heel veel historische waarheden door nieuwe inzichten achterhaald bleken. "Een valse geschiedenis is ook geschiedenis."

Na de presentatie lazen de auteurs hun verhalen voor. Zo vertelde Deventer-kenner Henk van Baalen hoe Desiderius Erasmus, die onderwijs volgde aan de Latijnse school, ooit werd betrapt terwijl hij stond te plassen op het Grote Kerkhof. En dan was daar Almar Otten die zijn verhaal liet spelen in het heden. "Dit verhaal schreef ik drie maanden geleden en was toen overtuigd dat Deventer een vrouw, natuurlijk van PvdA-huize, als nieuwe burgemeester zou krijgen. We weten inmiddels allemaal hoe het is gelopen." Uiteindelijk kon Otten zijn verhaal helemaal omgooien.


6 augustus 2007 :
Foto's boekuitreiking 'Joods Leven, Deventer en Omstreken'

Klik hier voor het foto overzicht van de boekuitreiking van 'Joods Leven, Deventer en Omstreken' aan de nieuwe burgermeester van Deventer, ir. Andries Heidema, in de voormalige Mariakkerk te Deventer.4 augustus 2007 :
Uit de Stentor: Henk van Baalen koestert het Deventer verleden in zijn boeken

door Agnes van Brussel
DEVENTER - Bovenaan de lijst van deelnemers aan het Podium voor Deventer schrijvers in de Mariakerk komende zondag, prijkt de naam van Henk van Baalen. Niet alleen vanwege het alfabet, maar ook omdat hij als schrijver uit en over Deventer zijn sporen heeft verdiend.

Wie kent hem niet, de lange rijzige man, die in zijn jonge jaren furore maakte in het Nederlands volleybalteam en nu regelmatig groepen geïnteresseerden rondleidt in de stad. 'Zijn' stad is het. Hij is er geboren en getogen . Oude Deventenaren herkennen in hem nog de zoon van loodgieter Chris, de wat jongere zien in hem hun oud- leraar of gemeenteraadslid. Meestal signaleer je hem ergens tussen het Stadhuis en De Brink, terugkomend van een huwelijk, dat hij als ambtenaar van de burgerlijke stand mocht sluiten. Vorig jaar kreeg van Baalen de Deventer Promotieprijs uitgereikt. Wethouder Doornebos noemde hem "een ware ambassadeur van de vrije keizerlijke Hanzestad Deventer". Hij prees hem voor zijn inzet voor het behoud van het Deventer dialect en historisch belangrijke gebouwen.

Van Baalen kan goed vertellen in woord en geschrift. Van zijn hand verschenen sinds 1978, 25 publicaties over Deventer. Prachtige fotoboeken zijn daarbij. Met fotograaf Rob Brendel maakte hij het boek 'De verborgen schoonheid van Deventer'. Het geeft de lezer de kans om eens achter de mooie oude gevels in de stad te gluren. Van Baalen zette al zijn charme in om binnen te komen in particuliere huizen, die oude muurschilderingen, bijzondere plafonds en kelders bezitten. Van een enkeling kreeg hij alleen wat foto's los, waarmee hij toch weer iets kon onthullen van voorheen onbekende Deventer schatten. In het boek 'Deventer en zijn schilders' maak je kennis met Deventer gezien door het oog van oude meesters. Het zijn allebei boeken die je het besef geven dat we zuinig moeten zijn op het cultureel erfgoed.

Bijzonder dierbaar is hem het boek 'Joods leven in Deventer en omstreken.' Tijdens het schrijverspodium zal hij het eerste exemplaar van de nieuwe druk van dit boek overhandigen aan burgemeester Heidema.

Het is al de derde druk van dit boek. " Ik ga hiermee door omdat er steeds weer mensen bellen met nieuwe gegevens en er altijd vraag blijft naar dit boek." vertelt Van Baalen. Nieuw in deze derde druk zijn de verhalen en beelden uit de omliggende dorpen. "Het is voor mij een belangrijk boek omdat de tragiek van de joodse geschiedenis niet vergeten mag worden." In zijn nawoord citeert hij een kindergedichtje van de dichter dèr Mouw, die in 1873 in Deventer woonde: "die joden -ja; waren vreeslijk raar/ En lelijk ook; zelden zag je mooie/ En zo opzichtig! Jurken schots-bont-rooie/trokken de meisjes aan..."
Het is een beeld van latent anti-semitisme dat in de twintigste eeuw aanzwelde tot de holocaust. Met zijn boek richt Van Balen een monumentje op voor alle 401 Deventer joden die in de tweede wereldoorlog zijn vermoord. "Als ik mijn publiek vertel over het joodse drama schieten de tranen me in de ogen. Dat is het moment waarop ik altijd weer een grappige anekdote vertel, waarmee ik mijn evenwicht hervind."

- Joods leven, van Henk van Baalen, isbn 90-9011706-7, 17,95 euro


1 augustus 2007 :
Uitreiking 1st exemplaar 'Joods Leven, Deventer en Omstreken' aan de nieuwe burgermeester

Al enige jaren was 'Joods Leven, Deventer en Omstreken' echter al weer uitverkocht, maar de belangstelling bleef onverminderd. Derhalve is besloten het boek nogmaals uit te geven, waarbij het hoofdstuk over het Etty Hillesum Centrum de grootste verandering onderging. Ook een aantal foto's van de joodse begraafplaats is vervangen.

Het eerste exemplaar van deze herziende herdruk uit 1998 zal tijdens de boekenmarkt op zondag 5 augustus 2007 worden aangeboden aan de nieuwe burgermeester van Deventer, ir. Andries Heidema. Dit zal geschieden in de Oude Maria kerk om 14:30 uur waar van 12:00 tot 16:00 uur Deventer auteurs aanwezig zijn met hun boeken.


30 juli 2007 :
Henk van Baalen op Deventer Podium Boekenbeurs

Op zondag 5 augustus 2007 vindt de 19e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. Dit nationale evenement wordt gehouden in Deventer: Boekenstad en gastvrije Hanzestad. In totaal zijn 878 kramen langs de IJsselkade en de historische binnenstad gevuld met vele duizenden boeken. Kortom: ruim 6 kilometer boekenmarkt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder­land. De markt begint officieel om 9.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers. Aangeraden wordt om met de trein naar Deventer te komen. Vanaf het NS- en busstation Deventer is het 3 minuten lopen naar de boekenmarkt.

De Stentor organiseert op de boekenmarkt voor de tweede keer het Deventer podium waarop auteurs in Deventer zich kunnen presenteren. In aanloop naar de Deventer Boekenmarkt op zondag 5 augustus, portretteert de Stentor enkele schrijvers. Op het Deventer Podium zijn bij wijze van uitzondering nieuwe boeken van Deventer auteurs verkrijgbaar op de boekenmarkt op zondag 5 augustus. Zij presenteren in de Mariakerk een grote variëteit aan boeken en bieden bij elk verkocht exemplaar een gratis boek uit de boekenserie van de Stentor aan.

Deventer kent tal van bekende en minder bekende auteurs, die de Deventer stadsredactie van de Stentor graag aan een groot publiek wil voorstellen. De fraaie Mariakerk is de ontmoetingsplek met de schrijvers, waar onder het genot van live muziek boeken met Deventer roots bekeken en gekocht kunnen worden.
Voor de muziek zorgen de troubadours Jozka Van Vuure en Maria Karsten. Zo'n 25 auteurs zullen aanwezig zijn met fotoboeken, romans , poëzie, boeken over oud Deventer, kinderboeken en een boek over het maken van ikonen. Het Deventer schrijverspodium is geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

De voorlopige deelnemerslijst is: Henk van Baalen, René Berends, Marjorie Berghuis, Hans Ekkel, Goudeau, Jessica Heijkoop, Gerben Hellinga, Gerard van Heusden, René van der Linden, Wim Lubberding, Frank de Mink, Truus van der Kaaij, Jos Paardekoper, Jan Rutgers, Yvonne Sangen, Dolf van Soest, Marianne Sorgedrager-Halewijn, Elzo Springer, Margreet Strijbosch, Joke Tan, Joke Verweerd, Cees Vos en Ad Wittenbols.

Voor meer informatie over de Deventer Boekenmarkt klik hier.
(bron: www.stentor.nl)


7 maart 2007 :
4e druk 'Deventer en zijn schilders' nu verkrijgbaar

Het boek 'Deventer en zijn schilders (19e en 20e eeuw)', oorspronkelijk uitgegeven in 1981, is vandaag in de 4e druk uitgebracht en weer verkrijgbaar in de boekhandel. Wegens de aanhoudende belangstelling voor dit cultuurhistorische werk is besloten voor een heruitgave van het boek. In deze heruitgave is het register verbeterd en een schilderij van Hein Balsink vervangen op blz. 70. Verder zijn er kleinere verbetringen c.q. correcties toegepast.
Zie ook de bekendmaking in de Stentor.

23 februari 2007 :
'De geschiedenis van de Driebergenbuurt'

Eind 2007 zal er een nieuw boek verschijnen van de hand van Henk J. van Baalen genaamd 'De geschiedenis van de Driebergenbuurt' . Dus ook dit jaar weet u wat u in uw schoen of onder de kerstboom kunt wensen.
Tevens in de pen is een publicatie genaamd 'Zo was 't vrogger', waarin oude en nieuwe situaties van het Deventer straatbeeld worden uitgebeeld. Dit boek zal waarschijnlijk eind 2008 in de boekhandel liggen.

20 februari 2007 :
heruitgaves 'Deventer en zijn schilders' + 'De Joodse Gemeente te Deventer en omstreken'

Het boek 'Deventer en zijn schilders (19e en 20e eeuw)' zal medio maart 2007 als 4e en herziende herdruk verkrijgbaar zijn.
Bovendien zal voor de zomer een verbeterde herdruk van het populaire boek 'De Joodse Gemeente te Deventer en omstreken' het levenslicht gaan zien.

25 mei 2006 :
Brilsmurf als huwelijksgetuige

Op 25 mei 2006 heeft Henk van Baalen het huwelijk voltrokken van Eric Slim, de webmaster van www.henkvanbaalen.nl, & zijn vrouw Wailet Slim.
Bijzonder aan deze huwelijksvoltrekking was dat voor het eerst in de rijke geschiedenis van Deventer drie levensechte smurfen aanwezig waren op een bruiloft waarvan één van hen tevens als getuige van de bruidegom optrad!
Tevens is op deze dag de grondslag voor de website www.henkvanbaalen.nl gelegd. Het volledige verslag van dit bijzondere huwelijk, inclusief een volledig fotoalbum, kunt u hier zien.
(bron: www.slimsite.nl)


2 januari 2006 :
Promotieprijs 2006

De Deventer Promotieprijs 2006 is maandag 2 januari tijdens de Stadsreceptie uitgereikt aan Henk van Baalen, schrijver van vele boeken over Deventer. Wethouder Bert Doornebos reikte de prijs als voorzitter van de Stichting Stadsmarketing Deventer aan de volledig verraste Van Baalen uit. De wethouder noemde Van Baalen “een ware ambassadeur van de vrije keizerlijke Hanzestad Deventer”. Hij wees op de vele stadswandelingen die Van Baalen jaarlijks maakt met toeristen en prees hem ook voor zijn inzet voor het behoud van het Deventer dialect en historisch belangrijke gebouwen.
(bron: www.deventer.nl)